10 tips til deg som jobber med innhold i reiselivet

Det første nettstedet jeg lagde selv var nok på barne eller ungdomsskolen. Men det første nettstedet med ambisjoner laget jeg i 2013 for å skaffe sponsorer til en Spitsbergen på langs ekspedisjon. I 2013 og 2014 jobbet jeg for Gamme.no hvor jeg skrev om turer og ekspedisjoner. Jeg har publisert på norsk og engelsk på Hvitserk.no og com. Ledet utviklingen, vært webansvarlig og skrevet for nordnorge.com og nettsamfunnet iLag for å nevne noe. Her er 10 tips for deg som jobber med nettsider og innhold i reiselivet.

1. Vær nøye på hvem som skriver for deg

Mange jeg snakker med bruker eksterne skribenter på hele eller dele av innholdet de publiserer. Når man snakker med eksterne vil mange fortelle deg at de kan skrive inspirerende, informativt og selgende til alle målgruppene du ønsker å treffe. Riktignok kan de nok gjøre mye research og komme langt med godt språk. Men, målgruppen vil avsløre deg med en gang ord og uttrykk i teksten ikke er en del av “stammespråket” til vedkommende. På den andre siden må du og skribenten reflektere rundt hvilket ansvar det ligger i å representere et sted, en kultur eller andre relevante og kanskje sensitive temaer. Mange vil sikkert hevde at dette gjelder mest for destinasjoner. Allikevel vil jeg argumentere for at en ansvarlig reiselivsbedrift også bør være sitt ansvar bevisst. Unngå å bli nok en turistbrosjyre og vær kritisk til hvem som leverer innhold til deg. 

2. Bruk skribenter som kan CMSet du skal publisere på

Mange bedrifter og særlig destinasjoner kjøper eksterne innholdstjenester. Den feilen jeg ser oftest er at man bruker skribenter som leverer et opplegg i Word, også må du legge alt inn selv i etterkant. En god skribent kan CMSet (f.eks WordPress) ditt og sluttfører arbeidet slik dere ble enige om. I mange slike verktøy kan skribenten nå velge at innlegget ikke skal publiseres før noen har sett igjennom det, og slik holder du kontroll på hva som går ut og ikke. 

NB: Hvis du har hreflang, tag-struktur eller lignende som vedkommende må ta hensyn til bør vedkommende selvfølgelig kunne dette også. Selv om det er en selvfølge kan det være lurt å minne vedkommende på å legge inn bilder med navn, alt-tekst etc. 

Er du nysgjerrig på hvordan du kan jobbe smart og effektivt med eksterne leverandører kan du sende meg en e-post.

3. Hvis SEO er viktig for deg. Vær kritisk til hvem du jobber med. 

Etter å ha jobbet 10 år med innholdsproduksjon og vært prosjektleder for flere store lanseringer kan jeg nok langt mer enn snittet. Men, det viktigste jeg har lært er at dyktige SEOer er det langt mellom. Dessverre er det langt tettere mellom de som ønsker å fortelle deg at de er gode. Utfordringen blir ikke mindre da langt få har bestillerkompetanse på området. Jeg er ikke en SEO, og har ikke planer om å bli det. Men, jeg vet hva jeg bestiller og klarer skille bra og dårlig leveranse. Mine styrker ligger å lede prosjekter, skrive innholdet og lage helhetlige strategier som fungerer for små og store reiselivsbedrifter. Også samarbeider jeg heller tett med de beste på andre fagområder. 

4. Touch. Touch. Touch. 

Internasjonalt får jeg flere spørsmål om resultater fra en 10fastfingers eller lignende tester. Du avgjør selvfølgelig ikke hvem du jobber med utelukkende basert på hvor fort vedkommende skriver. Men, hvis du har lyst til å være litt på hugget og finne fordeler der det er mulig er dette en morsom og billig måte å sjekke ut hvor fort vedkommende skriver på. Om ikke annet kan du og kollegene dine ta testen selv som en morsom og uhøytidelig konkurranse. Send meg gjerne et bilde av testresultatet deres. Nedenfor er det beste forsøket jeg gjorde av tre mulige.

5. Software som gjør jobben lettere

De fleste med ansvar for nettsider har for lengst blitt vant med Google Analytics (GA) og Search Console. Nå kommer Google Analytics 4 for fullt, og det har blitt mottatt med varierende glede.

Ansvar for et helt nettsted av litt størrelse? Mange destinasjoner vil befinne seg i en slik situasjon. Bruk et monitoreringsverktøy ala Contentking. Det finnes alternativer, men det er et godt utgangspunkt som gjør at du klarer å holde kontroll over kritiske feil, når nytt innhold er blitt lansert, du kan filtrere ut viktige sider du må følge ekstra nøye med på etc.

6. Det er forskjell på fotografer også

Noen fotografer er bra på portrett. Noen er fryktelig gode på å ta bilder av konserter. Listen er lang, men det som er sikkert er at alle er ikke gode på å ta bilder av aktiviteter vi finner i naturbasert reiseliv. Dette er ofte en krevende fysisk jobb for fotografen, og du bør lete etter samarbeidspartnere som jobber innenfor de nisjene du leverer produkter til. Om du er på utkikk etter noen som jobber spesifikt med naturbasert reiseliv eller aktiviteter i naturen kan du sende meg en e-post.

Rett ved det kjente Verdenssvaet utenfor Narvik © Mats Hoel

7. Vær nøye når du legger til bilder

Ofte vil de som har utviklet hjemmesiden din kunne sette begrensninger i størrelsen på bildene dine, slik at du kan ha et avslappet forhold til det å redigere bilder. Men, det er fortsatt veldig ofte best å redigere bildene selv ned i en størrelse som ikke gjør hjemmesiden din unødvendig treig. Litt avhengig av bildet holder jeg meg innenfor spennet 250 – 600kb per bilde. Jeg bruker Adobe Photoshop for bildebehandling, men du kan også vurdere bruke Figma (er i skrivende stund gratis). Husk også å legge til alt-tekst på bildene som beskriver hva bildet viser – for utenom å være bra for å fortelle søkemotorer hva bildet illustrer, er det også med på å fortelle svaksynte hva bildet ditt viser. Du burde også gi bildefilen et navn som gir mening (ikke 232323r.bildefil, men f.eks på-sti-opp-galdhøpiggen-i-jotunheimen.bildefil) 

8. Bruk film for å vise gjestene dine at du har kompetanse 

Naturbaserte reiselivsbedrifter har med seg gjester med varierende erfaringsnivå på aktiviteten de skal utføre. Som reiselivsbedrift bør du ta kunnskapen du har å vise den på din hjemmeside gjennom innhold. Det kan eksempelvis være film av en guide som viser hvordan man bør kle seg for de ulike aktivitetene. Last den opp på Youtube eller Vimeo, og legg den til på hjemmesiden din der det passer seg. Slik kan du vise gjestene dine at du er spesialist på feltet, samtidig som du gir de informasjon de faktisk kommer til å behøve. Du publiserer den selvfølgelig også på sosiale medier og andre kanaler som du benytter deg av. 

Seilbåt på Svalbard i mai © Mats Hoel

9. Tenk på dine digitale kanaler som et fysisk sted

Det å levere et godt førsteinntrykk alle steder hvor gjestene dine kan møte deg bør være minimumet for en hver reiselivsbedrift i Norge. Det holder ikke å ha bilder med lav kvalitet, skjeve horisonter og mye rot på bildet. Mange av oss konsumerer svært mye innhold om dagen, og jeg tror svært mange i dag blir luket ut i tidlig fase på grunn av at man rett og slett gir et dårligere online førsteinntrykk enn andre. På samme måte som det vil være utenkelig å ha et rotete og skittent møterom der du møter gjestene dine fysisk. Bør du heller ikke godta at det stedet hvor de møter deg først gir et slett førsteinntrykk.

10. Vis meg engasjementet ditt

Dette burde kanskje ha kommet som nummer en. Men, lag innhold på hjemmesiden din, sosiale medier og alle andre steder hvor jeg som besøkende kan møte deg. Jeg møter alt for ofte reiselivsbedrifter som bare har en lang oppføring av produkter på hjemmesiden din. Svært mange av de reiselivsbedriftene jeg har møtt i Norge har et stort engasjement for arbeidet sitt. Engasjementet smitter i det man møter de fysisk, men det blir fort fraværende i de digitale kanalene. Om man er en bedriftsutvikler som jobber for at reiselivet skal bli mer ansvarlig, så er det ingen grunn til og ikke vise at man også som bedrift ønsker å bidra positivt til det stedet man er.

Vil du komme i kontakt med meg?

Du finner kontaktinformasjon nederst på denne siden