Viralt Design som sosiale medier strategi

Mitt første møte med Viralt Design kom i The Hype Machine av Professor Sinan Aral. Forfatteren av boka hevder at vi må tenke nytt for å nå i gjennom i den “hypersosiale” sosiale medier verdenen. Strategien skiller seg fra tradisjonelle ideer om organisk publisering eller kjøp av annonser. Her er et forslag på hvordan ideene kan brukes av naturbaserte reiselivsbedrifter.

Hva betyr det å designe så noe kan gå viralt?

Sosiale medier gjør at vi enkelt kan kommunisere og dele opplevelser med andre mennesker. Ideen bak viralt design er at vi skal utvikle opplevelser eller produkter som kundene ønsker å dele. Altså, ikke en sosiale medier strategi som tar utgangspunkt i hva vi gjør på kontoret. Men, som snur om på det hele og tenker hva vi kan gjøre for at andre deler det de er med på. Det er kanskje ikke noe revolusjonært i dette, men jeg har til gode å møte mange som tenker på dette som en del av det å utvikle opplevelser. Hvorfor skal vi gjøre dette? Kunder stoler mer på kommunikasjonen som kommer fra sine venner enn budskapene fra en merkevare. Eksempler på viralt design kan være å legge til elementer som denne kjente husken på et overnattingssted. Nå er det ikke sikkert at økt omtale var motivasjonen eller intensjonen med å sette opp husken. Men, virkningen er der fortsatt. Det å dele og snakke om ferieminner er for mange en del av ferien. Hvorfor ikke tilrettelegge for det?

person i packraft på elv karasjohka i finnmark
En pause for å ta bilder av packraft turen ned Karasjohka i Finnmark © Mats Hoel

Noen viralt design ideer for opplevelser

Guidede opplevelser kan være så mangt, men jeg har forsøkt å lage et par ideer som kunne vært utgangspunktet for å begynne jobbe praktisk med Viralt Design. Jeg har selv brukt Strava av og på i noen år. Min erfaring er at stadig flere som deltar på guidede opplevelser bruker denne trening og konkurranse appen. Kanskje kunne en leverandør av sykkelopplevelser etablert et segment på Strava hvor gjester kan konkurrere mot guider, lokalbefolkningen eller tidligere gjester? Det er ikke sikkert det passer for alle, men tiltaket er relativt enkelt og kunne laget en ekstra oppmerksomhet rundt opplevelsen. Kanskje vinneren av segmentet trekkes en gang i året og premien er et gavekort som vedkommende kan gi bort til en venn?

på ski ned et fjell
Kanskje noen vil ha opplevelsen som et nytt profilbilde? © Lars Petter Jonassen

Det må være tid og rom for å dele

På fjelltopper, i spennende og uvanlige miljøer (f.eks brevandring) eller i pauser er vanlige tidspunkt hvor jeg har erfart at gjester tar mye bilder. Som guide har man mye kunnskap om hva gjestene ønsker, og det å forstå guidens rolle i salget har spennende potensial. I guidede opplevelser har jeg lenge vært opptatt av at man må skape rom og tid for å ta bilder. Det skal selvfølgelig ikke gå på bekostning av viktigere ting, men det er smart å ha et bevisst forhold til når og hvor det er fint å ta bilder. Et eksempel er at selv om det er langt ut på dagen, pleier jeg alltid å arrangere et gruppebilde med solnedgang på skitur over Finnmarksvidda. Bildet blir veldig mye delt av de som har vært med på turen i etterkant. Andre situasjoner i reiselivet jeg har erfart at det tas mye bilder er rundt bordet på restauranter. Særlig bilder av det som blir servert virker å være et populært motiv. Kan man gjøre noe kreativt rundt dette øyeblikket uten å forringe opplevelsen?

Finnmarksvidda solnedgang vinter
Omtrent her blir det tatt et obligatorisk gruppebilde på skitur over Finnmarksvidda © Mats Hoel

Er viralt design nok?

Viralt design alene er ikke nok i en travel markedsverden. Det er heller ikke meningen at dette skal være det eneste kapitlet i strategidokumentet. Ideene er ment å sette søkelys på det at vi må begynne å tenke nytt om hvordan vi bruker sosiale medier og opplevelser. For å lykkes med viralt design trenger vi flere som kan markedsføring og opplevelser. Jeg har liten tro på at vi kan jobbe med markedsføring av opplevelser på samme måte som vi markedsfører varer. Den tradisjonelle måten å jobbe med sosiale medier på er viktig. Men, mulighetene i opplevelser er store. Derfor må en kunne opplevelser for å jobbe med viralt design eller andre utforskende strategier.

Vil du komme i kontakt med meg?

Du finner kontaktinformasjon nederst på denne siden