Er AI dødsstøtet for tekstforfattere i reiselivet?

AI er kun et felt jeg med interessere følger med på via skrevne og personlige kilder. På tross av mitt spede grunnlag tenkte jeg å tillate meg å tenke litt høyt om hvordan det vil påvirke tekstproduksjon i reiselivet. Det kan være greit vite at roboter som lager innhold ikke er noe helt nytt. Som vist med OpenAI blir robotene stadig bedre, og jeg vil anta at konkurransen vil bli spisset mot å bli bra på de store språkene (som vi har sett med Google som tidvis gir et annet brukergrensesnitt på større språk enn norsk). Det finnes også andre typer av AI software skapt for de som jobber med SEO og innholdsproduksjon. Mindre omtalt er AI som oversetter av språk. Tross manglende støtte for norsk anbefaler jeg alle å teste ut DeepL til oversettelse av originale verk.

Regler for AI-skrevet innhold

Et interessant spørsmål er om man får krav til merking på innhold som er skapt av AI. Hvis ja, vil det fremstå lite attraktivt å ha et merke som sier at man bruker en datamaskin til å skrive for seg? Min første innskytelse er at AI-innhold av mange vil fremstå som lite attraktivt. Innhold skapt av mennesker bør også møtes kritisk, og som forbruker føles AI-innhold (for meg) som en innrømmelse av manglende kunnskap. Hvor lett det blir å kontrollere dette er et annet spørsmål. Kanskje vil det styrke posisjonen til audio eller visuelt innhold som podcast og videoblogger? På den andre siden er det mye utvikling vi i dag er skeptisk til som kan normaliseres med tiden.

Hva slags innhold kan det tenkes blir utfordret først?

Før et merkekrav ligger fast er det allikevel interessant å diskutere hva slags innhold som vil bli utfordret først. Innhold som vil bli slukt i tidlig fase av AI kan man jo enkelt teste ut i dag. Noen raske tester av OpenAI og viser at generelle artikler om standard informasjon om nordlys er enkelt for programvaren å skrive ut. Samtidig kan vi se at OpenAI ikke er bra nok til å kunne skrive om hvor man bør se nordlyset i Alta. Som vi kan se av bildet nedenfor bør det fortsatt være et menneske med lokal kunnskap som er mellomleddet. Hvis ikke vil man nok få en del klager fra alle de som har dratt til de smått upresise stedene Altaelva og Lyngsalpene.

Et forsøk på å få hjelp til å skrive om hvor jeg kan se nordlys i Alta

Hvordan ville jeg brukt OpenAI i dag?

Hvis jeg måtte ta i bruk åpen AI i dag ville det vært i undersøkende fase for å få ideer til temaer fort. Jeg ville utvidet dette med temaer fra en analyse av søkeord, og skrevet det ut med originalitet og kunnskap. OpenAI slik det fremstår i dag er praktisk til å sette i gang tankeprosesser. Men, selv om det frigjør oss fra noen oppgaver, vil det nok være lenge til originale og banebrytende forskningsartikler blir skrevet av en maskin i skyen. For å gjøre en test undersøkte jeg hva den gjorde ut av en standard frase som “where to ski in Lyngen”. Jeg vet ikke om jeg er spesielt imponert over svaret. Alle søkene jeg har gjennomført har også vært blottet for lokale og mer sensitive temaer. Denne typen tematikk bør være naturlig å bringe opp der ansvarlig gjennomføring av naturbasert reiseliv er en målsetning. Teksten nedenfor minner mer om en beskrivelse av en tom lekeplass, og ikke et område du deler med mange andre interessenter.

Tekst skrevet av OpenAI

Hvilke problemer kan man få med plagiering?

Plagiering som problematikk har vært et tema lenge i digital innholdsproduksjon. På samme måte som at internett har gjort tilgangen på innhold lett tilgjengelig for OpenAI, er også tekst og bilder enklere tilgjengelig for vanlige brukere på internett. Ingen søkemotorer er tjent med at innhold blir duplisert og har vært kjent for å slå ned på dette. I skrivende stund ser det vanskelig ut for OpenAI å skrive ulike og kreative tekster fra gang til gang. Men et viktig poeng for hele denne artikkelen er at det ligger i AI sin natur at den skal bli (mye) bedre. Så egentlig vet man ikke helt hvor det vil ta oss.

Kommer AI til å ta livet av innholdsmarkedsføring?

Vi kan jo spørre de selv. Så får leseren selv bedømme om svaret er ladet med (kunstig) intelligente meninger eller ikke.

Vil du vite litt mer om AI?

Siden lanseringen har vi fått flere diskusjoner i ulike forum og tidskrift etter at offentligheten fikk tilgang på AI teknologien. Shifter publiserte nylig et innlegg fra Bjørn Ivar Teigen som på en fin måte rydder opp i diskusjonene. Digital Norway har også en podkast serie som kan være fin å høre på om man har lite eller ingen forkunnskap om kunstig intelligens.

Vil du komme i kontakt med meg?

Du finner kontaktinformasjon nederst på denne siden