Noen muligheter og utfordringer med digitalisering i naturbasert reiseliv

Landbruket, helsevesenet og det meste av stort og smått næringsliv har for lengst begynt sin reise med mobiltelefonen i hånd. Teknologien var et selvsagt verktøy i laget første gang jeg var med på elgjakt. En kort kjøretur unna der jakta startet var et nybygd fjøs. Her hadde digitaliseringen gjort mobiltelefonen til et av bondens viktigste arbeidsverktøy. Igjen på perrongen står det naturbaserte reiselivet. Her kommer noen muligheter og utfordringer digitalisering kan skape for det naturbaserte reiselivet. 

Mulighet 1. Digitalisert HMS og tettere kobling av driften

Denne ideen kommer fra erfaringer fra arbeidet som guide, gründer, og kanskje viktigst interessen for teknologi. Som guide har jeg erfart verdiskapingens “skarpe ende”. Her har jeg sett hvordan informasjon går (og ikke går) mellom administrasjon og guide. Jeg har også vært på den andre siden av bordet og jobbet med salg, markedsføring og produktutvikling. I guiderollen har jeg savnet et verktøy som gjør at jeg kan gi tilbakemeldinger enkelt. Kunnskapen guider har om produktet er åpenbart enormt viktig. Med mobilteknologi kunne jeg delt forslag til forbedringer med bilder, lyd, video, tekst og alt annet vi bruker mobiltelefonen til. Et godt driftsystem ville gjort det effektivt, og aller viktigst ville det kunne vært levert på en systematisk måte til de som jobber administrativt. En systematisering av guidens dybdekunnskap om produktene og gjestene er jeg villig til å spå til å være det vi på nynorsk kaller en gamechanger.

Ikoner fra Smartphone icons created by Freepik – Flaticon

Mulighet 1.1. Digitalisert HMS-system

HMS er et mye omtalt tema i naturbasert reiseliv. I dag gjøres det svært mye bra jobb i reiselivet, men vi har aldri fått et digitalt system som er laget for det arbeidet vi utfører. Gjort på en rett måte vil mobilteknologi kunne være med som en god støttespiller for guiden. Jeg tror på sikt at det kan bli en like selvsagt medhjelper som teknologiene (digitale) kart, kompass og gps. Med mobiltelefonen kan man enkelt registrere ulykker, mindre alvorlige hendelser og nesten-hendelser på turen. På den andre siden kan man også registrere uheldige episoder med alt det som ikke er mennesker i landskapet. Vi deler tross alt naturlandskapet med flere enn oss selv. En guide hos en ansvarlig reiselivsbedrift kunne med mobilteknologi i hånd enkelt gitt tilbakemeldinger på observasjoner i flora, fauna, kulturminner m.m.

Alt dette ville blitt systematisert i tidligere introduserte driftsystem og dannet grunnlag for ny statistikk.

digitalisering reiseliv på finnmarksvidda?
Solnedgang på Finnmarksvidda – fri for dekning © Mats Hoel

Mulighet 2. Ny data gir ny statistikk

Den første statistikken jeg ble kjent med når jeg begynte i reiselivet for mer enn 10 år siden var statistikk på overnatting. For all den interessant den, men det må være lov å ønske seg noe nytt til jul. Mobilteknologi kaster av seg data vi ikke har i reiselivet i dag. Her er noen få eksempler:

  • Sporing av all den guidede aktiviteten som foregår i en reiselivsbedrift (som vi sporer vår aktivitet på apper som Strava, Snapchat etc.)
  • Registrerte hendelser på natur eller mennesker vil resultere i en statistisk forståelse av omfanget av dette hos organiserte reiselivsbedrifter
  • Man kan få forståelse av hvilke type aktiviteter (f.eks nordlysturer) som foregår i hvilke type områder
  • Man kan tilgjengeliggjøre produktporteføljen og enklere koble guiden på salg
  • Tilgang og oversikt over guider som er kvalifisert for jobben
  • Hente tilbakemeldinger fra gjestene på en enklere måte
  • Forståelse av hvor mange aktiviteter som foregår på tvers av fylker
  • Statistikken kan bli aggregert på kommune, fylke og nasjonalt nivå

Er ny teknologi uproblematisk?

Nei er det åpenbare svaret på dette, blant annet kan teknologi også være påtrengende. Blant annet ville sporing av aktivitet vært noe jeg personlig er usikker på om jeg ville vært bekvem med. Anonymisering vil kunne være en løsning. Samtidig må man også spørre seg om hvem som ender opp med å eie disse dataene. Det er makt i de dataene man får fra et slikt system, og det må bli tilgjengeliggjort for forskning, forvaltning og andre aktører som arbeider for at næringen skal bli bedre. Her finnes det åpenbart en mengde andre problemstillinger som også kan diskuteres.

En samlet oppfordring til Norges destinasjoner?  

Skalaen for å lage et slikt system i Norge er stor nok, og potensialet for dette vil jeg anslå som globalt. Enda har jeg til gode å se at dette finnes noe sted i verden, selv om deler av ideene eksisterer bruddvis. Men, reiselivet i Norge er fragmentert og for å kunne etablere noe som dette trenger man at flere står sammen for utviklingen. Hurdalsplattformen har vist en nysgjerrighet rundt reiselivets problemstillinger og potensielt vil myndighetskrav presse frem deler av de nevnte utviklingene. At noe av dette kommer en gang er nesten åpenbart og det er ingen grunn til at utviklingen ikke skal skje i Norge.

Om vi ønsker mer kunnskap om den aktiviteten som foregår i naturen må vi ha systemer til å hjelpe oss © Mats Hoel

Utfordring 1. Alt skal digitaliseres? Reiselivet er uattraktivt?

Alt i samfunnet skal digitaliseres. Offentlig sektor digitaliseres, helse er en markant aktør og en rekke private selskaper av vesentlig størrelse bruker svært mye tid på å utvikle seg teknologisk. Kampen om de flinkeste folka som kan skape de nye verktøyene er enorm, og digitale byråer i Norge ansetter folk over hele verden for å få tilgang på nok hender. I dette scenarioet er det nok bransjer som både er mer lukrative, men også som har høyere status enn det reiselivet har. Er vi fortapt? Kanskje ikke, for på den andre siden er konkurransen om digitaliseringen i reiselivet forsvinnende lav. Samtidig som at det natur og adventure reiselivet for lengst er blitt en global næring hvor vekstpotensialet er høyt.

Utfordring 2. Mangel på kompetanse og bestillerkompetanse

Min erfaring er at det er begrenset kunnskap internt i reiselivet om digitalisering. For mange har dette i alt for lang tid dreid seg om markedsføring. Dette er viktig nok i seg selv, men jeg mistenker at fokuset i for stor grad har dreid som salg og markedsføring. Mange har mye å hente på å rydde opp i interne prosesser og bruke digitalisering til å rett og slett jobbe smartere. Har du en følelse av at du kunne jobbet litt smartere, så er nok den følelsen ganske så rett. 

På den andre siden mangler vi brobyggere med bestillerkompetanse. Med bestillerkompetanse mener jeg de personer som står i mellom de som skaper digitaliseringen (f.eks koding) og de som skal gjøre om dette til anvendelige verktøy for reiselivsbransjen. Det å skape produkter i samarbeid med brukeren er ikke noe nytt, men som en venn av meg som jobber med utviklingen sa det så fint: “Vi trenger folk som kan bygge broer mellom teknologien og fagfeltet”.

Notis

Forfatteren har vært med å skape en bedrift som het Adventure Plan. Noen av ideene som er nevnt ble forsøkt skapt gjennom selskapet. Systemet er ikke aktivt, og jeg har solgt meg ut av bedriften.

Vil du komme i kontakt med meg?

Du finner kontaktinformasjon nederst på denne siden